Ludvika

8 augustus 2025 - Ludvika, Zweden

Vrijdag 8 augustus

Vandaag gaan we naar Ludvika, even bij de makelaar langs en we gaan proberen een Zweedse bankrekening te openen. Zonder enige problemen rijden we relaxed naar de parkeerplaats vlak voor het makelaarskantoor. Achter het kantoor begint het centrum van Ludvika en daar ergens moet de handelsbank zitten. We vinden het kantoor van de bank snel en vragen of we een rekening kunnen openen. Dat gaat echter niet omdat wij nog geen persoonsnummer hebben en ook  geen adres. Als je maar een van die twee hebt dan lukt het wel dus eerst maar naar de makelaar om te vragen wanneer we onze woning kunnen laten passeren. Nu wil het geval dat onze makelaar met vakantie is en pas maandag weer aanwezig is.  Wij hebben dus noodgedwongen een weekend vakantie, wat we helemaal niet erg vinden. Genoeg te doen hier in deze mooie omgeving. Na wat boodschappen zoeken we een leuke plek in de natuur niet ver van Ludvika. Hier staan we lekker rustig en kunnen relaxen, wandelen en vissen. Na wat gerust te hebben besluiten we even een goede wandeling te maken door het bos en dan om het meer heen. We nemen de rugzak mee met twee lege bakjes en wat te drinken. Misschien kunnen we onderweg nog wat cantharellen en/of bosbessen plukken. Het is een prachtige wandeling door de natuur en we vinden tal van verschillende paddenstoelen echter weten we niet of deze eetbaar zijn dus laten we ze maar staan. Wel vinden we bosbessen en frambozen en nemen mee wat we nodig hebben voor een maaltijd. Wanneer we vlakbij onze camper zijn zien we ineens een bankje aan de waterkant staan. Mooie plek om even uit te rusten en nog even van de omgeving te genieten. We zien dat er een dikke rode draad het water inloopt en zijn nieuwsgierig wat er aan zit. Trek naar binnen dat ding zegt Kor dan zie je het, nee gaan we niet doen zegt Bijke straks zit er een fuik of iets dergelijks aan. Maar goed dat we verder niet aan het rode koord zijn gaan trekken want nog geen twee minuten later komt er ineens een man aangelopen. Hij schrikt van ons en vraagt waar wij ineens vandaan komen. We leggen hem uit dat we een rondje meer gedaan hebben en vragen wat hij doet. Hij heeft namelijk twee fuiken bij zich. De man vertelde dat hij hier vist op kreeftjes en dat er in augustus een feestdag is waar kreeften worden gegeten. Hij zet nu zijn netten uit en komt dan als het donker is weer kijken of er iets in zit. Wij zijn natuurlijk ook benieuwd of hij iets vangt en moeten dus vanavond even opletten als hij weer komt. Ruim na ons avond eten om een uur of tien komt de Zweedse man weer en vragen we hem naar zijn vangst, helaas helemaal niets. Hij laat de fuiken nog de hele nacht liggen en gaat dan morgenochtend wel weer kijken. We vragen hem of het de moeite is om hier te gaan vissen, ik heb hier nog nooit iets gevangen was zijn antwoord. Voor ons reden genoeg om hier niet te gaan vissen en morgen een ander plekje op te zoeken. Wel gaan we wachten tot hij weer terug is want we willen die kreeften natuurlijk wel even zien.